Terugblik op een bewogen jaar 2020

Links boven: DBS procedure met O-arm ----- Rechts boven: Nanou Winter nieuwe DBS verpleegkundige ----- Links onder: 3D visualisatie bij operatie met Zeiss Kinevo microscoop ----- Rechts onder : Alexander Verhaeghe nieuwe collega

Dat het een bewogen jaar was hoeven we niemand nog uit te leggen. De corona pandemie had een ongelofelijk impact op  het ziekenhuis en ook op de dienst neurochirurgie. Ondanks de vele beperkende factoren hebben we met het ganse team steeds gestreefd om zoveel mogelijk patiënten met niet-covid klachten te helpen. Achter de schermen stond onze dienst ook helemaal niet stil, wel integendeel. We blikken graag even terug. 

 

Verdere uitbouw DBS team Brugge 

Ons team verwelkomde Nanou Winter als nieuwe parkinsonverpleegkundige. Naast haar ervaring als IZ-verpleegkundige en instrumentiste volgde ze bijkomende opleidingen om haar meer toe te spitsen op DBS.  In een mum van tijd ontpopte zij haar als een steunpilaar voor alle patiënten met bewegingsstoornissen. Haar organisatorisch talent zorgde voor een stroomversnelling in verdere uitbouw van het DBS team.  In het afgelopen jaar werden een brede waaier van patiënten geholpen met diepe hersenstimulatie. Naast de klassieke indicaties zoals de ziekte van Parkinson, dystonie en essentiële tremor werd ook een patiënt behandeld voor unilaterale faciale pijn ( na goedkeuring van toenmalige minister Maggie De Block) en voerden we op de valreep van het jaar nog een ingreep uit voor orthostatische tremor. Voor zover geweten is dit de eerste patiënt in België die hiervoor DBS kreeg.  We implementeerden ook de intra-operatieve CT in de operatieve techniek ( zie ook verder). Er werd een gloednieuw MER-systeem gekocht van Alpha Omega dewelke over een gerobotiseerde arm beschikt die zelf in staat is om de juiste locatie van de kern te herkennen. Dit door middel van het meten van zogenaamde local field potentials. Bij zo wat alle uitgevoerde ingrepen in 2020 bleek de software en de artsen op hetzelfde punt uit te komen. Een interessante evolutie!  

 

 

Intra-operatieve CT (O-arm) en nieuwe microscoop ( Zeiss Kinevo) met 3D scherm 

Zowel craniale als spinale ingrepen houden vaak de implantatie van vreemd materiaal in. Hiervoor zijn verschillende technieken beschikbaar. Tijdens de ingreep bestaat nooit 100 procent zekerheid of dit materiaal correct wordt geïmplanteerd. Dit is afhankelijk van de ervaring van de chirurg. Een controle gebeurt steeds postoperatief en pas daags nadien door middel van een CT-scan of klassieke radiografie. Indien blijkt dat de positie niet correct is, dient een heringreep te gebeuren. Dit is uiteraard nadelig voor de patiënt en ook tijdrovend. De O-arm fungeert enerzijds als navigatiesysteem. Hij helpt de chirurg in diens planning en bij de uiteindelijke plaatsing van het materiaal. Daarnaast maakt hij onmiddellijke verificatie mogelijk tijdens de ingreep. Wanneer de locatie niet helemaal correct blijkt te zijn, kan er gecorrigeerd worden om met zekerheid tot een correcte positionering te komen. Op die manier is het mogelijk om een heringreep te vermijden. Bij DBS-procedures kunnen we op die manier tijdens de ingreep de lokatie van de elektrode verifiëren. Bij spinale ingrepen worden schroeven of ander materiaal met behulp van navigatie geplaatst en ook onmiddellijk gecontroleerd. 

We kregen ook een nieuwe operatiemicroscoop. De gloednieuwe Zeiss Kinevo microscoop laat toe om , mits het dragen van een speciaal brilletje, in 4K en 3D complexe ingrepen uit te voeren. 

 

Renovatie operatiezalen neurochirurgie AZ Sint-Jan campus Brugge 

De neurochirurgen hebben in 2020 verschillende malen samengezeten met verschillende verantwoordelijken en architecten om een grondige renovatie te organiseren van de operatiezalen neurochirurgie. Dit om enerzijds de verdere groei van de dienst te ondersteunen alsook de noodzaak om te blijven voldoen aan alle vereisten om met de nieuwe toestellen te kunnen gebruiken. Operatiezalen 4-5 en 6 zullen in de loop van 2021 volledig gerenoveerd worden.

 

Nieuwe collega dr. Alexander Verhaeghe 

Vanaf 1 februari verwelkomen we onze nieuwe collega dr. Alexander Verhaeghe. Hij studeerde geneeskunde aan de KU Leuven. Voor zijn opleiding tot neurochirurg was hij reeds assistent in AZ Sint-Jan Brugge. Op heden volgt hij nog een fellowship in Rijsel voor pediatrische neurochirurgie. We kijken uit naar zijn komst. Uitgebreidere voorstelling volgt in februari.